Nice i december 2017

Nice i december 2017


I Nice på den franske riviera er der en dansk kirke, som betjener omkring 3.000 danskere. En del af dem er pensionister, som foretækker det milde middelhavsklima. Andre er kommet hertil som for eksempel au pair piger, og så har de forelsket sig i en franskmand og er blevet hængende. Og så er der en noget mindre del, som har økonomien i orden og har slået sig ned her, fordi det er fashionabelt.

     Carl Bjarkam, som under mit biskoppelige tilsyn startede sin præstekarriere på Fyn, er lønnet af den stedlige menighed, som imidlertid har svært ved at få økonomien til at nå sammen, så derfor har Carl Bjarkam afsat en fjerdedel af sin tid til også at være lønnet præst for de danske i Dubai. Det betyder, at de i Sydfrankrig en gang imellem på undvære deres præst. Derfor er Inger Merete og jeg taget herned for her op til jul at fylde hullet ud. Anden søndag i advent havde vi gudstjeneste med et efterfølgende foredrag i den engelske kirke i Beaulieu-sur-Mer. Vi har jo lidt erfaring fra Schweiz, og desuden har vi  tidligere været i Nice for at holde gudstjeneste og foredrag, så det var rigtig rart at være her igen.

     De følgende billeder fortæller hvorfor. 

Promenade des Anglais i Nice i kølig, men dog solfyldt decemberluft.  Inger Merete har fornuftigvis sin vinterhat med.

Præsteboligen, som på ingen måde fortjener titel af "præstegård", da den kun egner sig til at være bolig og ikke andet, ligger i Cagne-sur-Mer i baglandet midt imellem Nice og Cannes. Til gengæld ligger den bekvemt for udflugter til Nice's bagland. 

I parfumebyen Grasse besøgte vi Lene og Flemming Hey, som vi allerede kendte fra vores tid i Schweiz, hvor de har en datter. I deres selskab havde vi en dejlig spadseretur i byen med et besøg i den meget charmerende middelalderdomkirke, som rummer fine malerier af Rubens.

I højdedragene bag Cagne-sur-Mer ligger et par gamle middelalderlandsbyer, Village Saint Paul og den nu lidt forvoksede landsby Vence. Begge byer har huset kunstneren Marc Chagal, hvis fine museum ligger inde i Nice. Også Matisse samt flere andre kunstnere har en tilknytning til Vence. Det er dejlige landsbyer at gå tur i, og i december har man det meste af det for sig selv. Om sommeren er der sikkert ulideligt med turister.

Anden søndag i advent havde vi gudstjeneste i den engelske St. Michaels Church i Beaulieu-sur-Mer. Først havde vi gudstjeneste. Derefter var der frokost med rester fra julemarkedet fjorten dage tidligere. Efter frokosten holdt jeg et causeri om mine oplevelser med Fyn og fynboerne igennem fyrre år som præst og biskop. - På de nederste billeder ser man kirkerådsmedlem Lene Hey og fomanden Jesper Bitsch samt et gruppebillede af den lille hårde kerne af menigheden, som blev og hjalp til med oprydningen.

Nu glæder vi os til at holde jul i Danmark! Adventskransen er Lene Hey's gave til præsteboligen.